Pages

Pages

November 9, 2021

Pepper chicken salad | Ayam lada hitam bersalad

Bahasa dan video seminit di bawah :)

English version and one minute video below :)

Normally tumeric coating. | Biasa dilumur kunyit. 


At the evening I sliced chicken breast. |  Aktiviti memotong dada ayam di waktu petang. 


Full of effort I must say, as I wanted to avoid having chicken nuggets and go for the real food instead, or chicken at its original form. 


I might not have much time in the morning to defrost solid thick meat, so I cut it thinly and kept in the freezer.  


The next day, I took it out, defrosted it at no time. Slightly coated the cut chickens with pepper and soy sauce, sauteed them quickly til they're fully cooked.  


Laid them on the plate by the little green salad leaves, dried cranberries and cut oranges. Coffee off course. Fulfilled the human simple needs:) 


Happy Tuesday❤️


Berusaha jugalah saya nak masak ayam dari asal dan bukan nugget. 


Saya tak berapa ada masa pagi-pagi kalau nak tunggu daging ayam yang tebal dinyahbekukan. Jadi, saya pun potong nipis dan simpan dalam peti ais.


Keesokan hari saya keluarkan, sekejap ja dia dah dinyahbeku. Lumur serbuk lada & kicap ala kadar, tumis goreng sampai ia masak.


Hidang atas pinggan tepi daun salad hijau, buah kranberi kering dan potongan oren. Semestinya kopi pun ada. Bolehla memenuhi keperluan penting manusia:) 


Salam Selasa❤️


16 comments:

  1. Uiiii..ni sarapan pagi erk...erm..menarik..bleh la buat nanti ni..tp kena sulam makanan lain la..omak den tu org kampung...hahahahaah..

    ReplyDelete
  2. The peppered chicken sounds and looks really appetizing!

    ReplyDelete
  3. Salam selasa! Saya ingat kak masak ayam kunyit, rupanya ayam serbuk Lada Dan kicap. Sedap juga untuk sarapan pagi. šŸ‘

    ReplyDelete
  4. terlalu kerap makan nugget pun tak elok. baguslah slice begini. saya selalu defrost pakai microwave

    ReplyDelete
  5. Hummm que petisco maravilhoso!! :)
    *
    InformaĆ§Ć£o importante da blogger...
    *
    Beijo, e uma excelente tarde!

    ReplyDelete
  6. this dish looks amazingly good:D

    ReplyDelete
  7. less is more tp menyelerakan la

    ReplyDelete
  8. El pollo se ve muy rico te mando un beso

    ReplyDelete
  9. Nampak menyelerakan, well done.

    ReplyDelete
  10. Plating dan menu yang dikongsi tak pernah tak menyelerakan! Terliur tengok!

    ReplyDelete
  11. Saya pun suka potong nipis dan simpan. Senang tak perlu tunggu lama nyahbeku tu. Semestinya sedap masak ayam black pepper. fav ever :)

    ReplyDelete
  12. Ringkas tapi mengenyangkan.
    Bagus anak-anak makan sayur di tepi.

    ReplyDelete
  13. Cantik hidangannya. Memikat selera sungguh.

    ReplyDelete
  14. Sedapkan kepingan ayam yang kecil bila dimasak dengan black peper...makan gitu pun best.

    ReplyDelete