Pages

Pages

September 25, 2021

Mee bandung | Mee with nut and tomato chillie paste gravy

Bahasa dan video seminit di bawah :) 

English version and one minute video below :) 

Ground nut one of the ingredients but substitute with baked beans | 

Kacang tanah salah satu bahan tetapi diganti dengan kacang panggang. 

Smell of seafood and egg that's the distinguished taste for this cuisine when the lime juice come to rescue |

 Bau hanyir makanan laut dan telur goreng tak kirala dari goreng mee, ada hanyir tu yang sedap, dan diperah buah limau memadam juga menambah rasa. 


The day has come for spaghetti and macaroni dish on the table. To avoid or to get involve is to adapt and to adjust. I chose the later and create from the spaghetti sauce but add chillies, and baked bean.  Most of the mee bandung gravy came with sweet potatoes or corn flour but this mee bandung recipe, there is mashed baked beans to thicken the gravy. Even that, we put an egg for every serving. 


This fusion recipe was good because the ready sauce is like paste of minced chicken with carrots and met to our likings. Since the dried shrimps were only little amount, we add two raw shrimps each for two pax. 


The ingredients are for two pax


Spaghetti

2 eggs

1 can of red beans (mashed) 

5 scoops of  cooked spaghetti sauce (the paste of mince chicken, carrots etc) 

1 tsp dried shrimps

4 shrimps

1 tsp dried chillie flakes

Salt to taste

Fresh green chillies for garnish


Some ideas only for remembrance and mark the era of stay home :) What's your mix and match or fuse ingredient to the taste of street food or other southern living state taste? 


Happy weekend❤️


Telah tiba hari untuk spaghetti dan macaroni untuk dihidangkan untuk makan tengahari. Dari mengelak atau memaksa diri, saya membuat keputusan untuk buat penyelarasan; Guna spaghetti sos yang seakan oes ayam kisar bercarrot, tambah chilli dan kacang panggang. Kebanyakan kuah Mee nusantara dimasak dari rebusan keledek atau tepung jagung tapi untuk kali ini, saya gunakan kacang panggang yang dilumat untuk memekatkan kuah. Dan saya tambahkan telur untuk setiap hidangan. 


Resepi fusion ini sedap dan lazat ditekak kami. Disebabkan stok udang kering kami hampir habis, kami tambahkan 2 ekor udang basah untuk setiap hidangan. 


Bahan yang saya buat adalah untuk 2 hidangan:


Spaghetti

2 biji telur

1 tin kecil kacang panggang (di lumatkan) 

5 senduk sos spaghetti (yang telah ditumis dah ditambah, daging kisar ayam dan lobak merah ala boleh jadi pes) 

1 sudu teh udang kering

4 ekor udang

1 sudu teh chilli kering

Garam secukup rasa

Chilli hijau untuk hiasan


Sedikit idea untuk kenangan PKP duduk dirumah. Bagaimana pula campur dan padanan atau bahan fusion anda untuk dapatkan rasa makanan jalanan atau negeri di selatan dan selainnya? 


Selamat bercuti ❤️




13 comments:

  1. Pekat kuah mi bandung tu. Menyelerakan nampak. Selamat menjamu selera. Unik guna spaghetti sos.

    ReplyDelete
  2. Delicious! I like that flavoursome shrimp based sauce.

    ReplyDelete
  3. Wah, I like it. Looks so delicious. You make me wanna eat it now. I think, I should make one at home later.

    ReplyDelete
  4. unik resepinya. saya tak pandai sangat fusion makanan ni. ikut saja resepi asal. lama tak makan mi bandung

    ReplyDelete
  5. Combination is great! Ingredients are so rich! Looks yummy! Enjoy. Have a wonderful weekend

    ReplyDelete
  6. Sounds very tasty 😋😋😋 I love to eat Mee jawa so I believe I would love your noodle here. 👍👍👍

    ReplyDelete
  7. Kalau ammi tak pandai nak substitute itu ini. Serammm je kalau x jadi

    ReplyDelete
  8. Ini betul-betul campuran timur dan barat

    ReplyDelete