Pages

Pages

September 2, 2021

Beef Karipap | Karipap daging

Bahasa dan video seminit di bawah:)

English version and one minute video below :)


Bahan inti kurang sesuai


Halia dan sos steak masuk ke? 


Once in awhile I crave for pastry. Actually, every other week I would  think of eating curry puff.


I prefer chicken karipap (I doubt the name karipap come from curry puff) but this time I tried making beef karipap as I have to finish the existing stocks of beef in the fridge.


The procedures or steps are the same only the main ingredient used is beef instead. This time around, I used margerine and the brand is planta for the pastry dough. I love the crust and with planta its combined well, not too fragile. 

It's crisp and pastry taste, ya know crispy carbo hehe.. 


The fillings did not taste as good as the chicken filling though, we suspected the beef mixed with ginger didn't go well together with steak sauce. Not really sure, but will do differently next time. Perhaps using burger patties recipe with holland onion but stir fry.

Nevertheless, The fried beef karipap were still good for my taste as its my favorite crust hehe.. 


Have a nice day ❤️


Kadang saya teringin hendak makan karipap tapi yang buat sendiri.


Harap ini tidak berlarutan. Saya lebih suka jika saya tidak begitu memikirkan tentang makanan.


Selang dua minggu pasti terfikir tentang karipap. Saya memasak inti karipap seperti cara dan resepi yang sama dengan inti ayam  cuma tukar dengan daging lembu.

Untuk kulit pastri tu saya menggunakan marjerin dari jenama planta.  Cuma intinya tak begitu mengikut selera, mungkin kurang sesuai rasa halia dengan sos steak tu. Masih perlu di tambah baik lagi nanti. 

Saya lebih gemar karipap ayam tetapi terpaksa buat karipap daging kerana ingin menghabiskan stok daging yang tersimpan lama.

Sedap kulit pastri dengan planta, ikut citarasa. Inti daging ada kekurangan, tidak pastilah rasa asia (halia) dengan western food iaitu steak. Mungkin akan cuba resepi seakan daging burger pattie berbawang besar kuning (bawang holland) tetapi goreng gaulkan.

Walau bagaimana pun, Karipap yang digoreng berinti daging ini tetap menambat hati. Alhamdulillah. Lerai lagi...nak diet keto gamaknya hehe..

Previous post tak letak link pemenang kita. Jemput ke blognya yang memaparkan Personal view, Current Issue, Informative Educative Articles.  Terima kasih sekali lagi Blogger Azhafizah  harap masih datang sini dan meninggal komen yang best-best selalu. Moga sis Azhafizah diberi rezeki limpah ruah. Aameen.  Linknya https://www.azhafizah.com/?m=1


Salam sejahtera ❤️

15 comments:

  1. Karipap sedap makan panas2.. Suka karipap kentang hehe

    ReplyDelete
  2. Beruntung sangat pandai buat karipap. Saya masih belum mahir lagi. hehe..Sedap karipap boleh sendiri. lagi puas hati ikut selera. Ada kalanya begitulah ada yang tak kena dan perlu adjust rasa. Saya suka karipap kentang dan sardin. Pernah sekali makan karipap ada daun ketumbar tak silap. Sedap juga dicampur dengan daun ketumbar.

    Maaf kak saya baru singgah harini. Lambat bagi detailsnya. saya bagi dalam ruangan komen lagi satu ye.

    Terima kasih untuk doanya. Semoga kita sama sama dilimpahi rezeki yang berpanjangan dengan segala keberkatan. Aaaminn...

    ReplyDelete
  3. Bila banyak masa dihabiskan di rumah, memang akan kerap fikirkan makanan. Hehe

    ReplyDelete
  4. They are so yummy! I love both chicken and beef.

    ReplyDelete
  5. fusion..campur halia + sos steak..suka kulit pastri yg rangup..

    ReplyDelete
  6. I love curry puffs. I still prefer the authentic curry puffs. I can eat lots.

    ReplyDelete
  7. Mungkin perencah kurang sesuai tapi pada bayngan saya halia dan sos stik macam ok sahaja.

    ReplyDelete
  8. Ah, now I am curious to taste your beef ginger steak sauce puffs. I am sure it tastes good although you prefer your chicken curry puffs. Can sell some to me?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.. Taste and texture belum consistent lagi. Still tweaking the recipe, if it gets to commercial taste sure let you taste.. Thanks Mun.

      Delete
    2. Ah, got special home taste sure is tasty, no need commercial taste. You are welcome!

      Delete
  9. Karipap kentang tetap pilihan hati.. ;)

    ReplyDelete
  10. Sedapnya makan karipap. Dari dahulu sehingga ke hari ini, karipap tetap di hati, walau apa pun inti!

    ReplyDelete
  11. Naniey suka karipap sardin. Makan panas panas. Karipap sardin semata. Tapi bila beli kat tepi jalan selalu yang ada ubi dan jarang sangat jumpa yang jual sardin sahaja.

    ReplyDelete
  12. Saya memang penggemar karipap. Tidak kiralah apa intinya. Paling suka inti sardin dan inti daging :)

    ReplyDelete