Pages

Pages

January 26, 2016

belaian ibubapa | parents time

Papa dan Fadya (mini me)

Kadang sebagai ibu ni macam rasa nak biar ja anak berdikari. Atau ingin menaruh kepercayaan yang anak kita tidak akan buat sesuatu luar jangkaan. Masa Faiq umur 3 tahun tu saya suka biar dia sendiri, naik tangga sekolah pun sendiri tetapi saya perhatikannya dari belakang dan ikut sekali. Sekarang ni baru terhegeh nak pegang tangannya, nak ribakan Faiq. Dalam gambar bawah.
Fadya memang tido, Faiq senyum ja nak juga tido atas riba papanya  - tak da ruang dengan perut papa lagi :)
Bila terjadi begini, Faiq akan pandai bermain dengan kita balik, dia suka la duduk menjadi manja kadang tu tak mahu pun ada sebab panas atau tak comfortable dan dia dah besar katanya. Post ni saya nak cerita berkenaan apa tah,  maksud saya lepas budak berumur 2 tahun, lebih baik selalu membelai mereka. Ribakan mereka sambil membaca atau menyuap makanan. Anak-anak di belai begini akan lebih pandai bercakap. Lebih tenang. Kerana :

Semasa menyusu badan, mereka ini dikepit, jadi bila sudah tidak BF lagi, digalakkan membelai mereka semasa makan, minum susu botol atau bermain. Sudah tentu semasa membelai itu ibu akan bersembang dengan anaknya kan..semasa ini sangat berkesan pembelajaran pertama mereka. Kadang menangis walaupun dah bagi semua, mungkin teknik ni bole di amalkan (bila nak berenggang tu cakap la i'll be right back ke atau mama datang balik ke - ni style saya tu hehe)  Old fashion ja semua ni, cuma tak terbuat. Kadang tu rasa lebih nak cepat anak pegang botol susu. Tak payah dukung, letak dalam stroller tetapi masa umur terlalu awal. Jadi, baby wearing memang terbaik kerana dekat dengan ibu /bapa. Atau stroller yang nenghala ke tempat sorong tu. Ya yang baby boleh tengok ibu tu (buku psychology, child development, google). Bagaimanapun, keep supplications (doas), sebab ada hikmah juga jika tak buat, anak-anak lebih creative to live :) inshaAllah. Post sebelumnya sesi buat kek dengan faiq fadya

4 comments:

 1. Mudah kata tak kira usia berapa pun anak kita, bonding time bersama parents kena gunakan sebaik-baiknya. Anak kakak dah remaja semuanya tapi masih selalu dlm pelukan kakak/abang bila ada masa. Tak mahulah bila dah berjauhan/berkeluarga sendiri kelak baru terkilan.. tak mahu kan..

  ReplyDelete
 2. hihihi... budak2 ni kalau boleh nak berkelek 24 jam.. sudahnya bila tiada mak derang pula yg terbayang...ada riuh mcm 10 orang.. tiada sunyi sesunyi nya... hahahaha.. kisah mak dan anak2.. dua je pun kan..kan..kan..

  ReplyDelete
 3. MASA BERAPAT DGN ANAK2 KECIL NI XLAMA N NIKMATILAH SAAT INDAH ITU SMBIL BERI MRK DIDIKAN TERBAIK...

  ReplyDelete
 4. Betul tu BP..
  Sebab masa umur begitu tidak berulang lagi..
  Nanti kita yg rindu akan moment itu..

  ReplyDelete